Za službu v zahraničných misiách dnes ocenili 326 vojakov

17.12.2010 Prešov

Prešov 17. decembra (TASR) – Pamätné medaily za službu vo vojenských misiách v Afganistane a Kosove si dnes v Prešove prevzalo 326 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR).
Okrem toho ocenili aj štyroch vojakov Armády Českej republiky, ktorým udelili Medailu za službu v mierových pozorovateľských misiách. Na slávnostnom nástupe pred Divadlom Jonáša Záborského ich vojakom odovzdal náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík.
Počas nástupu riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič slávnostne prevzal do zbierkového fondu Vojenského historického múzea bojovú zástavu operácie KFOR, v ktorej ozbrojené sily ukončili pôsobenie v novembri tohto roka. Počas 11 rokov sa v nej vystriedalo vyše 2000 príslušníkov.
Bulík vo svojom príhovore poďakoval vojakom za príkladné plnenie operačných úloh a zároveň aj ich rodinným príslušníkom za podporu pri plnení ich náročného povolania. Zároveň pripomenul aj významnú spoluprácu s českou armádou.
Podľa neho táto operácia v rámci medzinárodného krízového manažmentu (MKM) patrila medzi tie, ktorým sa venovala veľká pozornosť a OS SR sa v čo najväčšej miere snažili prenášať nadobudnuté skúsenosti do svojej ďalšej činnosti.
\"Ja osobne hodnotím toto naše 11-ročné pôsobenie v KFOR významne aj z toho medzinárodného pohľadu, pretože je to v záujme zahraničnej politiky SR a, pochopiteľne, tá účasť bola takýmto spôsobom aj podporovaná, \" konštatoval Bulík.
Náčelník GŠ OS SR pripomenul, že v zahraničných misiách MKM je momentálne 555 našich vojakov, pričom najviac ich je v Afganistane.
\"Národná rada SR schválila mandát o ďalšom navýšení počtu našich vojakov v Afganistane. V súčasnosti tam máme 314 príslušníkov a ďalších šiestich, ktorí pôsobia v zahraničných štáboch, \" uviedol Bulík. Predpokladá, že na budúci rok vyšle SR ďalšie jednotky a tie by sa mali podieľať na výcviku afganskej armády a bezpečnostných síl.
Jedným z ocenených vojakov, ktorí sa zúčastnil na operácii KFOR, je aj 27-ročný Marián Kostrej z Michaloviec.
\"Bol som v Kosove sedem mesiacov ako technik mechanizovanej roty. Čo mi to dalo? Asi skúsenosti a možno iný pohľad na svet, lebo človek niečo čakal a niečo iné zažil, \" povedal Kostrej. Je rád, že Vianoce strávi v pohodovej atmosfére spolu s manželkou, pretože očakávajú prírastok do rodiny.
 

Vyberte región

mark